Dagvattnets dag 2023
Den 24 september firar vi dagvattnets dag! Vattnet som rinner på marken, till exempel regn eller smält snö, kallas dagvatten. Mycket av dagvattnet hamnar i våra dricksvattentäkter eller våra badsjöar. Det är därför viktigt att skydda dagvattnet och se till att det kan fylla på sjöar och grundvattenmagasin, utan att orsaka översvämningar, och utan att det förorenas.
Vad kan jag själv göra?
Det finns mycket som var och en kan göra för att skydda dagvattnet:
- Om du bor i villa eller radhus, led ut regnvatten från stuprör till gräsmatta och odlingar eller samla regnvatten i tunna eller tank. Använd gärna regnvattnet till bevattning.
- Tvätta bilen på biltvätt (och inte på gatan eller din uppfart). Tvättvattnet innehåller metaller, oljor och andra föroreningar som biltvättar har tillstånd att hantera.
- Ta hand om ditt skräp och sortera i avsedda behållare. Det är viktigt att skräp inte hamnar på gatan eller i naturen. Avfall kan innehålla många föroreningar som riskerar hamna i våra dricksvattentäkter. Plast bryts även ner till mikroplast som kan hamna i vatten och påverka miljön.
- Se till att inga kemikalier, petroleumprodukter, färgrester eller liknande rinner ut på marken eller ner i gatubrunnar.
- Förebygg problem i trädgården och bekämpa utan växtskyddsmedel. Använd endast godkända miljövänliga växtskyddsmedel i trädgården och bara när du verkligen behöver det. Tips finns till exempel från Kemikalieinspektionen.
Hållbar dagvattenhantering
Under 2021 – 2023 utvecklar Norrvatten, tillsammans med kommunerna i Norra Stockholmsåsens grundvattenråd, stöd och vägledning för en hållbar dagvattenhantering inom Stockholmsåsens vattenskyddsområden. Det övergripande målet är att uppnå ett hållbart samhällsbyggande med en säker hantering av dagvatten som bidrar till att skydda grundvattnet mot föroreningar.
Mer information om Norra stockholmsåsens grundvattenråd