Utökad låneram och ägarlån

Utökad låneram och ägarlån
Publicerad 17 juni 2024

Norrvatten behöver genomföra stora investeringar i dricksvattenförsörjningen när befolkningen växer i norra Storstockholm. Det är bland annat nödvändigt att rusta upp och bygga ut vattenverk och ledningsnät. För att kunna genomföra dessa investeringar behöver Norrvattens låneram utökas.

Samtliga av Norrvattens medlemskommuners kommunfullmäktige har nu godkänt en höjd låneram. Den nya låneramen är 3,2 miljarder kronor.

Det är också beslutat att Norrvatten kan låna pengar direkt av sina medlemskommuner. Genom ägarlån kan Norrvatten sänka räntekostnaderna för den ökande skulden. För varje 100 miljoner sparar Norrvatten ungefär 100 000 kr.

Varför lånar Norrvatten pengar?

Norrvattens uppgift är att förse medlemskommunerna med dricksvatten. För att klara det uppdraget äger och förvaltar vi anläggningstillgångar som vattenverk, pumpstationer, ledningsnät och vattenreservoarer. Anläggningstillgångarna står för stora värden, men eftersom merparten av anläggningarna byggdes under 1960- och 70-talet är de redan avskrivna. Dagens bokförda värde motsvarar endast en liten del av nyanskaffningsvärdet av tillgångarna.

Eftersom Norrvatten lyder under självkostnadsprincipen och avskrivningskostnaderna är låga finns endast ett mindre utrymme för självfinansiering av investeringar. Detta innebär Norrvatten behöver låna pengar för att finansiera nödvändiga investeringar.

Dela sidan