Ledningsbyte ger säkrare vattenleveranser i Vallentuna

Ledningsbyte ger säkrare vattenleveranser i Vallentuna
Publicerad 21 juni 2023

Norrvatten byter ut en cirka 2100 meter lång huvudvattenledning mellan Grana och Sursta, i Vallentuna kommun. Vi byter ledningsmaterial från glasfiberarmerad polyester till plast (PE). På så sätt minskar vi risken för stora läckor, vilket ger en säkrare vattenleverans.

Den nya ledningen har en diameter på 900 millimeter, vilket är något större än den tidigare ledningen. Projektet inleddes i mars 2023 och beräknas vara klart under våren 2024.

Rörspräckning på del av sträckan

Arbetet utförs till största del på åkermark och med traditionellt schaktarbete, men en del av sträckan går förbi en aktiv verksamhet med hästar. Den sträckan kommer därför utföras med rörspräckning för att minimera påverkan på omgivningen.

Rörspräckning är en schakt- och vibrationsfri teknik. Med hjälp av hydraulik dras en spräckkona genom den befintliga ledningen. Konan spräcker upp den befintliga ledningen och skapar samtidigt en kanal för den nya ledningen. Den nya ledningen monteras i konans bakkant och dras på plats när konan arbetar sig framåt genom det befintliga röret.

Rörspräckning är en beprövad metod för att renovera ledningar för vatten och avlopp, men det är ovanligt att använda metoden på så här stora rör.

Varför genomförs projektet?

Norrvatten arbetar ständigt med att säkerställa att våra ledningar är i gott skick och har tillräcklig kapacitet. Norrvatten har under åren haft upprepade läckor där materialet i huvudvattenledningar består av glasfiberarmerad polyester (GAP). Dessa läckor har ofta varit dramatiska och fått stora konsekvenser för vattendistributionen och omgivningen. Norrvatten har därför beslutat att GAP-rör succesivt ska bytas ut i hela ledningsnätet.

Dela sidan