Norrvatten med i Klimatneutral VA 2023

Bild på Mälaren med öar i bakgrunden
Publicerad 27 april 2023

VA-branschen är en självklar del av ett hållbart samhälle. Branchorganisationen Svenskt Vatten har startat ett gemensamt arbete för att minska klimatavtrycket från VA-organisationernas kärnverksamhet, Klimatneutral VA 2023. Norrvatten har liksom många andra anslutit sig till initiativet.

Initiativet handlar om en gemensam insats och riktning, där VA-organisationer delar kunskap och driver utvecklingen mot ett minskat klimatavtryck.

Klimatförändringarna ställer stora krav på anpassning av VA-organisationernas verksamhet. Men VA-verksamheterna måste också själva åstadkomma ett minskat klimatavtryck. Målet är att klimatpåverkan från VA-organisationernas anläggningar ska vara netto-noll till 2030.

Svenskt vatten har bland annat tagit fram ett klimatberäkningsverktyg. Under 2022 deltog Norrvatten som testpilot i Svenskt Vattens arbete med att ta fram verktyget. Resultaten kommer att kunna användas som benchmarking i branschen.

Hållbarhet på Norrvatten

Norrvatten arbetar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor. Till exempel arbetar vi för att optimera energi- och kemikalieförbrukningen vid produktion av dricksvatten. Vi försöker också att minska klimatpåverkan från våra anläggningsprojekt. Ett annat exempel är att vi arbetar för en hållbar vattenförbrukning i vårt område. Genom att minska onödig vattenförbrukning minskar också kemikalieförbrukning och energiförbrukning, liksom behovet av att bygga ut ledningar och anläggningar.

Mer om Klimatneutral VA

Tillsammans för en klimatneutral VA-bransch 2030 - Svenskt Vatten

Dela sidan