Ledningsprojekt i Vallentuna färdigt

Flygfoto över rör i schaktgrop
Publicerad 06 mars 2024

Norrvatten har sedan sommaren 2023 arbetat med att byta ut en cirka två kilometer lång vattenledning mellan Grana och Sursta, i Vallentuna kommun. Nu är den nya ledningen i drift. Genom att byta ledningsmaterial, från glasfiberarmerad polyester till plast (PE), har risken för stora läckor minskat, vilket ger en säkrare vattenleverans.

Ledningsprojektet har till största del utförts på åkermark med traditionellt schaktarbete. Det har medfört vissa utmaningar. Dels påverkade regn, under hösten, framkomligheterna för maskinerna när åkern bestod av flera decimeter lera. Dels gick en del av sträckan förbi en aktiv verksamhet med hästar. Den sträckan utfördes därför med rörspräckning, som är en schakt- och vibrationsfri teknik, för att minimera påverkan på omgivningen. Nu är den nya ledningen inkopplad och det återstår endast mindre arbeten och återställningsarbeten.

Alla GAP-rör byts ut

Norrvatten arbetar ständigt med att säkerställa att våra ledningar är i gott skick och har tillräcklig kapacitet. Norrvatten har under åren haft upprepade läckor där materialet i vattenledningar består av glasfiberarmerad polyester (GAP). Dessa läckor har ofta varit dramatiska och fått stora konsekvenser för vattendistributionen och omgivningen. Norrvatten har därför beslutat att GAP-rör succesivt ska bytas ut i hela ledningsnätet.

Dela sidan