Pilotförsök med aktivt kol
Norrvatten behöver införa ytterligare rening för att rena bort kemiska ämnen som PFAS. Ett nytt gränsvärde för PFAS4 börjar gälla i Sverige 2026. Därför planerar Norrvatten för att införa ytterligare rening och genomför nu pilotförsök med aktivt kol.
Användning av aktivt kol är en etablerad metod för att avlägsna kemiska ämnen, som PFAS, från dricksvattnet. Pilotförsöken med aktivt kol inleddes 2021 på Görvälnverket, och nu genomförs kompletterande studier med anledning av det nya gränsvärdet för PFAS. Bland annat undersöks olika typer av aktivt kol, och olika typer av filtermaterial, för att komma fram till vilken metod som kommer passa bäst i vattenverkets framtida reningsprocess. Det handlar om att ta reda på vad som passar bäst för vårt råvatten och andra förutsättningar på vattenverket. En annan viktig aspekt som utvärderas är hur ofta olika typer av kol behöver bytas ut, då kolfilter är kostsamma.
Senare under 2023 räknar Norrvatten med att kunna presentera resultat från pilotförsöken.
Nytt gränsvärde för PFAS
Ett nytt, betydligt lägre gränsvärde för PFAS4 börjar gälla från 2026. Norrvattens dricksvatten innehåller idag PFAS-halter nära det nya gränsvärdet, och Norrvatten kommer att behöva införa ytterligare rening. Den viktigaste åtgärden är dock att de verksamheter som släpper ut PFAS i miljön vidtar åtgärder.
Om PFAS
PFAS är syntetiskt framställda kemikalier. PFAS-ämnen finns i exempelvis teflonstekpannor, funktionskläder, kosmetika, spolglans, livsmedelsförpackningar, impregneringssprayer och brandskum. Ämnena är mycket svårnedbrytbara i naturen och de sprids lätt i vatten. Utsläpp från produktionen eller användningen av dessa produkter hamnar till slut i mat, dryck och i luften. PFAS förekommer i till exempel fisk, frukt, ägg och vatten. De allra flesta i Sverige får i sig mest PFAS från maten och inomhusmiljön.
De mängder av PFAS vi vanligtvis får i oss via mat och dricksvatten orsakar inte akuta hälsoproblem, men ämnena lagras länge i kroppen. Därför är det viktigt att människor får i sig så lite som möjligt av dessa ämnen.