Milstolpe för ledningsprojekt i Rotebro

Flygfoto som visar Edsån och förberedelser inför påling
Publicerad 05 december 2022

Sedan 2021 har Norrvatten arbetat med att fördubbla huvudvattenledningens storlek genom Rotebro i Sollentuna kommun. Nu har arbetet kommit en bra bit på väg och det är dags för ledningsprojektet att korsa Edsån – en milstolpe för projektet.

Att korsa Edsån är en av projektets utmaningar. Den nya vattenledningen kommer placeras på en rörbro där ledningen korsar ån. Brons fundament är snart färdiga och sedan kommer bron att lyftas på plats. Därefter kommer vattenledningen placeras i ett skyddsrör på bron.

Kort om ledningsprojektet

Den nuvarande huvudvattenledningen i Rotebro byts ut mot en större, som är 800 millimeter i diameter.

Norrvatten har 34 mil huvudvattenledningar i 14 kommuner och arbetar ständigt med att säkerställa att vattenledningarna är i gott skick och har tillräcklig kapacitet. Genom att byta ut den nuvarande ledningen genom Rotebro mot en ledning med större dimension förbättras ledningens kapacitet. Projektet bidrar till att säkra vattenleveransen för framtiden.

Projektet startade 2021 och genomförs i flera etapper.  Hela projektet beräknas vara klart under 2024.

Flera projekt i området

Att lägga en stor vattenledning i stadsmiljö är komplicerat och kräver noggrann planering. Projektet medför bland annat trafikavstängningar i området, läs mer om detta här: Norrvatten ökar kapaciteten på huvudvattenledning i Rotebro. Sollentuna Energi och Miljö (SEOM) utför också arbeten i samma område för att byta ut kommunala vattenledningar. Norrvatten, SEOM och Sollentuna kommun samverkar för att minska störningar och miljöpåverkan från de olika projekten.

Vem gör vad?

I Sollentuna kommun är det Sollentuna Energi och Miljö (SEOM) som ansvarar för de kommunala vattenledningarna och för att leverera dricksvatten hem till hushåll och verksamheter. Norrvatten producerar dricksvatten i vårt vattenverk i Järfälla och ansvarar för huvudvattenledningar som levererar dricksvatten fram till det kommunala ledningsnätet.

Dela sidan