Ledningsprojekt i Vallentuna närmar sig mål

Flygfoto på svart rör i schaktgrop
Publicerad 15 december 2023

Mellan Grana och Sursta, i Vallentuna kommun, byter Norrvatten ut en cirka två kilometer lång vattenledning. Arbetet har pågått sedan början av 2023 och nu återstår endast några månaders arbete innan den nya ledningen kan tas i drift.

Nu pågår projektets andra etapp. Allt schaktarbete är redan klart och nu ska ledningen läggas ner i marken. Tidplanen är delvis beroende av vädret då det är svårare att lägga ledningen om det är blött och lerigt, men projektet beräknas bli klart under våren 2024. Projektet inleddes i mars 2023.

Varför genomförs projektet?

Norrvatten arbetar ständigt med att säkerställa att våra ledningar är i gott skick och har tillräcklig kapacitet. Ledningsprojektet i Vallentuna genomförs för att förbättra leveranssäkerheten. En vattenledning av glasfiberarmerad polyester (GAP) ersätts med en plastledning (polyeten).

Norrvatten har haft upprepade läckor och stora problem med ledningar där rörmaterialet är glasfiberarmerad polyester. Dessa läckor har haft en stor inverkan på ledningsnätet, vattendistributionen och omgivningen. Norrvatten har därför beslutat att GAP-ledningar succesivt ska bytas ut i hela ledningsnätet för att ge en säkrare vattenleverans.

Dela sidan