Guld, silver och brons till examensarbeten på Norrvatten

Kranvatten fylls i en karaff
Publicerad 29 april 2022

Ett examensarbete som utförts på Norrvatten har utsetts till bästa examensarbete inom VA-området 2021. Två andra examensarbeten som utförts på Norrvatten fanns också med i toppen när Svenskt vatten nyligen utsåg 2021 års pristagare.

Louise Ulvelands examensarbete, som utsågs till bästa examensarbete i kategorin 15 högskolepoäng, handlar undersöka möjligheten att implementera ett automatiserat system för tidig varning algblomning och cyanobakterier med hjälp av onlinemätning. Alger bidrar till ökad partikelhalt i råvatten och kan orsaka lukt och smakstörningar. Cyanobakterier, som även kallas blågröna alger, kan bilda toxiner som kan orsaka problem för dricksvattenproducenter eftersom de kan vara svåra att rena bort.

Andra och tredjeplatsen i kategorin 15 högskolepoäng gick också till examensarbeten som utförts på Norrvatten:

  • Avskiljning av skum innehållande PFAS vid dricksvattenberedning: en studie om skumbildning i flockningskammare vid Görvälnverket. Kajsa Viklund, KTH, 15 hp
  • Hållbar vattenanvändning. Tillgodoseende av behov av vatten för bevattning och fyllande av pooler David Odenlind & Ebba Hård af Segerstad, KTH, 15 hp

På Norrvatten är vi glada över vårt samarbete med högskolor och universitet. Under våren 2022 pågår flera examensarbeten på Norrvatten. Vi publicerar löpande avslutade examensarbeten och andra rapporter här.

Om priset

Svenskt Vatten delar årligen ut pris till "bästa examensarbete inom VA-området". Detta görs för att skapa ökad uppmärksamhet och attraktivitet för VA-området. Det delas ut i två kategorier: 15 eller 30 högskolepoäng. Priset utgörs av fritt deltagande på Vattenstämman och ett stipendium på 12 500 kr respektive 25 000 kr.

Läs mer om årets pristagare på Svenskt Vattens webbplats

Dela sidan