Frågor och svar
Norrvatten har ett vattenverk, Görvälnverket. Vi hämtar råvatten från Mälaren och renar det till gott dricksvatten av högsta kvalitet. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får om vårt dricksvatten.
Om du upplever problem med dricksvattnet så ska du kontakta din kommun. Bor du i Vallentuna, Vaxholm, Österåker eller Knivsta så ska du vända dig till Roslagsvatten.
Du får ditt dricksvatten från Norrvatten om du har kommunalt vatten och bor i någon av dessa kommuner: Danderyd, Järfälla, Knivsta, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.
Norrvatten levererar dricksvatten från vattenverket fram till kommunernas vattenledningar. Därefter ansvarar din kommun för att leverera dricksvatten hem till dig.
I samband med ledningsarbeten eller när vattnet kommer tillbaka efter en vattenläcka kan det vara missfärgat. Brunt vatten beror vanligen på att rost lossnar och följer med från ledningsnätet. Detta är ofarligt.
Undvik att använda tvättmaskinen om vattnet är rostfärgat. Tvätt som missfärgats av rost bör tvättas om innan den torkat.
Är vattnet vitt beror det på att det har kommit in mikrobubblor av luft i vattnet. Detta är ofarligt och luften försvinner av sig själv om du väntar en stund efter att du hällt upp ett glas vatten.
För att få bort missfärgningar kan du spola kallvatten i flera kranar tills det försvinner.
Norrvattens dricksvatten är medelhårt på gränsen till mjukt. Hårdheten ligger på mellan 5 och 6 tyska hårdhetsgrader (° dH). När du använder tvättmedel eller diskmedel ska du dosera efter anvisningarna för mjukt vatten. Det ger lägre tvätt- och diskmedelsförbrukning, vilket är bättre för miljön.
Det är vattnets innehåll av kalcium och magnesium som anger vattnets hårdhetsgrad. 1°dH motsvarar ungefär 7,1 milligram kalcium per liter vatten och 4,3 milligram magnesium per liter vatten.
Dricksvattnet har pH-värde 8,2-8,4. Detta värde minskar risken för korrosion i ledningsnätet.
Ja, det finns en liten andel klor i dricksvattnet. Norrvatten tillsätter en liten dos kloramin, en mild form av klor, till dricksvattnet eftersom Livsmedelsverkets föreskrifter kräver det. Kloret tillsätts för att minska risken för tillväxt av bakterier i ledningsnätet. Mängden klor är högre i vattnet närmast vattenverket och sjunker efterhand längre ut på ledningsnätet.
Vintertid, när vattnet är kallt, tillsätter Norrvatten en lägre halt klor än under sommaren. Vissa kan dock ändå uppleva att vattnet luktar mer klor på vintern - här förklarar vi varför.
Det finns mycket låga halter, mindre än 0,20 mg/l, av fluor (fluorid) i dricksvattnet. Det fluor som finns i vattnet är naturligt förekommande. Den låga halten medför inget skydd mot karies. Ett sådant skydd får du i stället genom att borsta tänderna med fluortandkräm, via fluortabletter eller liknande.
Det kan bero på ofarliga utfällningar av kalk. Kalkavlagringar går att få bort med hjälp av någon mild syra (ättiksyra eller citronsyra) som får lösa upp kalken. Spola av och torka så ska dina fläckar vara borta.
Alkalinitet är vattnets förmåga att motstå pH-förändringar, till exempel försurning. Alkalinitet mäts i enheten mg vätekarbonater (HCO3). Ju högre alkalinitet vattnet har desto bättre är förmågan att motstå pH-förändringar. En alkalinitet större än 60 mg HCO3 per liter minskar även risken för korrosionsangrepp (rost). I vårt dricksvatten är alkaliniteten cirka 70mg HCO3 per liter.
Norrvatten kan inte ge råd vid inköp av varmvattenberedare eller hushållsmaskiner. Vattnets pH-värde har betydelse när du köper varmvattenberedare och därför föreslår vi att du informerar butiken om att vårt vatten har pH 8,2-8,4.
Det är alltid bra att vara sparsam med vatten. Vatten är en naturresurs vi ska vara rädda om. Det går åt energi och kemikalier för att rena och producera dricksvatten. Därför är det av hållbarhetsskäl alltid viktigt att undvika onödig vattenförbrukning. Varma vår- och sommardagar är det extra viktigt att tänka på – då går det åt som mest vatten i vårt område.
Norrvatten producerar vatten till 14 kommuner i norra Storstockholm. Det finns gott om vatten i Mälaren, men vattenverket kan bara rena och producera en viss mängd dricksvatten.