Rationell mikrobiologisk analys för distribution av stabil dricksvattenkvalitet
Norrvatten deltog i ett projekt tillsammans med Svenskt Vatten Utveckling (SVU) och Lunds Universitet (LTH) med fokus att bredda kvalitetsarbetet med mikrobiologiska verktyg på ledningsnätet för att säkerställa en stabil dricksvattenkvalitet.
Ökad förståelse kring dricksvattenkvalitet gällande mikrobiologi och ledningsnät
Det huvudsakliga arbetet utfördes av industridoktorand Mikael Danielsson från Lunds Universtitet.
Projektmedlemmar utöver Norrvatten: VIVAB, VA Syd och Sydvatten. Övriga medlemmar är Teknisk mikrobiologi (LTH) med projektledare professor Peter Rådström, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt Livsmedelsverket (SLV). Projektets huvudfokus var att bredda kvalitetsarbetet med mikrobiologiska verktyg på ledningsnätet.
Snabbfakta
Vad
SVU-projekt med syfte att öka förståelsen kring mikrobiell dricksvattenkvalitet på ledningsnätet med hjälp av molekylärbaserade metoder såsom flödescytometri. Flödescytometri är en teknik som undersöker celler i en vätska med hjälp av laserljus. I dricksvatten kan metoden med hjälp av infärgning och fluorescensmätning mäta totalantal bakterieceller i ett vattenprov.
Varför
För att förstå varför kvalitetsavvikelser uppstår och för att kunna förekomma dessa. Vidare för att upprätthålla och säkerställa en god dricksvattenkvalitet.
Forskningsområde
Mikrobiologi, bakterier, biofilm, ledningsnät, reservoarer, flödescytometri
När
Projektet pågick från 2019-2022
Norrvatten i projektet
Fokus på ledningsnätet och framförallt reservoarer på ledningsnätet; med utökade kvalitetsmätningar med hjälp av flödescytometri, partikelmätare och ATP-analys. Utöver detta ingår traditionella parametrar både mikrobiologiska och kemiska.
Finansiering
Svenskt Vatten Utveckling finansierade projektet med 950 000 SEK och projektets totala kostnad är 2 950 000 SEK.
Syfte och mål
Projektet syftade till att utveckla åtgärdsprogram för stabil dricksvattenkvalitet med hjälp av flödescytometrisk analys.
Resultat
Projektet har gett ökad kunskap om hur produktions- och driftförhållanden påverkar mikrobiell aktivitet och dricksvattenkvalitet på distributionsnätet. För Norrvattens del har det bland annat inneburit förändrade driftstrategier för högreservoarerna. Resultaten redovisas i Svenskt Vatten Utveckling rapport 2022-09 ”Mikrobiologisk analys för biostabilt dricksvatten. Ledningsnät, vattentorn och monokloramin.”
Läs mer om projektet på Svenskt Vattens webbplats.