Dricksvattenkvalitet
Norrvattens dricksvatten håller hög kvalitet. Dricksvatten klassas som livsmedel och det kontrolleras noga. Livsmedelsverket beslutar om vilka krav som måste uppfyllas. Vi kontrollerar löpande att vårt dricksvatten uppfyller samtliga krav.
Snabba fakta om vårt dricksvatten:
Medelhårt på gränsen till mjukt
Vattnet är medelhårt på gränsen till mjukt (5-6 dH). När du använder tvättmedel eller diskmedel bör du dosera efter anvisningarna för mjukt vatten. Det ger lägre tvätt- och diskmedelsförbrukning, vilket är bättre för miljön.
Vattnets pH-värde
Vattnets pH-värde ligger på 8,2-8,4. Detta värde minskar risken för korrosion (rost) i ledningsnätet.
Mycket låg fluoridhalt
Halten av fluorid (fluor) är mycket låg, mindre än 0,20 mg/l. Det fluor som finns i vattnet är naturligt förekommande.
Låg klorhalt
För att förhindra tillväxt av bakterier i vattnet tillsätter Norrvatten, kloramin, en mild form av klor, i låg dos. Klorhalten är låg. Mängden klor är högre i vattnet närmast vattenverket och sjunker efterhand längre ut på ledningsnätet. Vintertid, när vattnet är kallt, tillsätter Norrvatten en lägre halt klor än under sommaren. Vissa kan dock ändå uppleva att vattnet luktar mer klor på vintern - här förklarar vi varför.
Alkalinitet
I vårt dricksvatten är alkaliniteten cirka 70mg HCO3 per liter. Alkalinitet är vattnets förmåga att motstå pH-förändringar, till exempel försurning. Alkalinitet mäts i enheten mg vätekarbonater (HCO3). Ju högre alkalinitet vattnet har desto bättre är förmågan att motstå pH-förändringar. En alkalinitet större än 60 mg HCO3 per liter minskar även risken för korrosionsangrepp (rost).
Medelvärde
Varje år tar Norrvatten fram en medelvärdestabell över vattnets innehåll och kvalitet: medelvärden vattenkvalitet (pdf som öppnas i nytt fönster).
Nyheter om dricksvattenkvalitet
Här kan du läsa nyheter som handlar om dricksvattenkvalitet. Nyheterna är aktuella när de publiceras och uppdateras inte i efterhand.